Apple ve Google ‘ın koronavirüse maruz kalanları bulma uygulaması

Apple ve Google, sağlık kurumlarının koronavirüse maruz kalma bildirim sistemine katılmasını kolaylaştırmak istiyor.
Yerel bir sağlık kurumunun bir uygulaması olmasa bile insanların sisteme katılmasına izin vererek daha fazla kullanıcı edinmeyi teşvik etmek istiyorlar.
İnsanların bir uygulama oluşturmak zorunda kalmadan koronavirüs enfeksiyonlarını takip etmelerine ve birbirlerini uyarmalarına yardımcı olacak yeni bir seçenek oluşturuyor.
İki şirket bunun, sağlık yetkililerine baskı yapmadan benimsemenin yayılmasına yardımcı olacağını söyledi.
Apple ve Google yaptığı açıklamada, “Karşılaşma Bildirimleri Sistemini, bir uygulama oluşturup sürdürmelerine gerek kalmadan kullanmalarını kolaylaştırıyoruz ve hızlandırıyoruz” dedi.
Şirketler, Kanada’da olduğu gibi kendi uygulamalarını geliştiren halk sağlığı yetkililerini desteklemeye devam edeceklerini, ancak bu yeni sistemi geliştiremeyen yetkililere yardımcı olmak için inşa edeceklerini söylediler.
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından toplanan verilere göre, Eylül ayı başında dünya çapında 25 milyondan fazla insan enfekte oldu ve 851.000’den fazla insan öldü. Yayılma devam ederken, Apple ve Google’ın projesi geniş çapta benimsenmek için mücadele etti.
Apple ve Google, koronavirüs sisteminin önceki yinelemelerinde, şirketlerin iletişim ve güvenlik sistemlerine takılan uygulamalar geliştirmek için yerel sağlık departmanlarına güvendi.
Teknoloji devleri, yetkililerin uygulama geliştirmelerine yardımcı olacaklarını söylediler, ancak büyük ölçüde sistemi çalıştırma sorumluluğunu üstlendiler.
Pozlama bildirimlerini almak için, iPhone kullanan kişilerden bu özelliğin mevcut olduğu ve ayarlarından açabilecekleri sorulacak.
Android telefonlar için Google, kullanıcıların indirmesi için otomatik olarak bir uygulama oluşturur, böylece halk sağlığı yetkililerinin uygulamaları kendileri oluşturması veya bakımını yapması gerekmez.

Apple ve Google’ın Yrni Yaklaşımı
Apple ve Google’ın yeni yaklaşımı, sağlık yetkililerinin, potansiyel maruz kalma bildirimlerinin nasıl tetikleneceğini, insanlara daha sonra hangi adımları takip etmelerini önereceklerini ve içinde bulunabilecek diğer temas izleme çabaları hakkında bilgileri belirleyen bir “yapılandırma dosyası” göndermesine olanak tanır.
Apple ve Google, bunun bir uygulama oluşturmaktan çok daha kolay olduğunu ve aynı zamanda insanların gizliliğini ve güvenliğini sağladığını söylüyor.
Halk Sağlığı Laboratuvarları Derneği başkanı Scott J. Becker, şirketler tarafından yapılan açıklamada, “Halk sağlığı kurumları, yeni koronavirüs tepkisini yönetmede olağanüstü bir yük taşıyor” dedi.
Apple ve Google, yeni sistemi bugün iOS 13.7 yazılım güncellemesiyle iPhone’lar ve iPad’ler için ve bu ayın ilerleyen günlerinde bir güncelleme ile Android 6.0 veya daha üstünü çalıştıran cihazlar için kullanıma sunacaklarını söylüyor.



