Koronavirüs Tedbirleri: Açık Alanda Sigara İçmenin Yasaklandığı İl Sayısı 10’a Çıktı

Vatandaşların kamuya açık alanlarda maskelerini çıkartarak sigara içmelerini engellemek amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından getirilen yasaklar 10 ile yayıldı. Cadde, sokak, meydan, park ve bahçe gibi ortak kullanım alanlarında geçerli yasağın denetimi emniyet personelince yapılıyor. Sigara içme yasağa uymayanları 900 TL’lik para cezası bekliyor.

Koronavirüsle mücadele sigara içme kapsamında Kahramanmaraş, Ordu, Giresun, Kastamonu, Denizli, Erzincan, Sinop ve Kütahya‘dan sonra Muş‘ta da açık alanlarda, cadde ve sokaklarda sigara içmek yasaklandı.
Anadolu Ajansı, bu iller arasına Balıkesir‘in de eklendiğini duyurdu.
“Maske çıkarmanın bahanesi”
Muş‘ta sokakta, park-bahçelerde dolaşma kültürünün yaygın olduğunu vurgulayan Vali Gündüzöz, “Sigara için vatandaşlarımız, sigara içmeyi bir hak olarak görerek maskeyi indiriyorlar. Bunu engellemeye matuf bir karar. Ana caddelerimizde yoğun insan trafiği var. Geç saatlere kadar vatandaşlarımız geziyorlar. Maske kullanmaya insanlarımız alıştılar; sosyal mesafeye alıştılar ancak arada sigara içen vatandaşlarımız bu kuralları ihlal ediyor. Salgınla mücadele kapsamında bu kararı aldık” dedi.
“Yasak değil vesile”

Amaçlarının sigara yasağı koymak olmadığını, virüsün bulaşmasını engellemek olduğunu vurgulayan Vali Gündüzöz,
“Aslında vesile kılıyoruz. Farkındalık oluşturmaya yönelik bir karar. Zaten maske takmadığı zaman cezai müeyyide uygulanıyor” dedi.
Her yıl ortalama sekiz milyon kişinin sigaradan hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, geçtiğimiz günlerde yapılan ve sigara içenlerin Covid-19 hastalığına yakalanma oranının daha az olduğu sonucunu ortaya koyan araştırma şaşkınlık yarattı.
Paris’teki Pitié-Salpêtrière Hastanesinde yapılan araştırma ‘içme statüsünün SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruyucu bir faktör olarak göründüğü ve nikotinin Covid-19’a karşı potansiyel bir önleyici etken olabileceğine’ dikkat çekti.
Aynı araştırmada nikotinin sigara bağımlılığına neden olduğunu ve sigara içmenin sağlık için ciddi bir tehlike olduğu da belirtildi.
Diğer gündem haberlerimiz için; https://guncelteknoloji.com/bir-covid-19-asisi-gelistiren-ilac-sirketi-dr-reddys-bir-siber-saldiriya-ugradi/



